nov
17

Diétás hónapok

Címkék: tejallergia | Szerző: Pankababa | 1:58 pm

Már a cím sem sejtet túl sok jót, a tartalom pedig csak megerősíti ezt: tejfehérje-allergia Panka diagnózisának a neve.

Többször is írtunk már az éjszakai hasfájásokról, többórás ordításokról, hasztalan vígasztalásokról. Szeptember óta orvostól orvosra jártunk, s legtöbbször az anyai túlaggódás volt a válasz...Azt hiszem, ha nem vagyok elég kitartó, még mindig ott tartunk, hogy adjon anyuka normaflore-t a gyereknek, és egyébként biztos, hogy a hasa fáj? De a csak a foga jön és a korral jár szólamok is ismerősek már....ja, köszi, magyar egészségügy, nameg a mindenhez értő segítőkész embertömeg.....

Szerencsére találtunk egy hozzáértő gasztroenterológust is, aki végre elküldött egy allergia vizsgálatra. Számomra az eredmény nem volt meglepő, hiszen már több, mint 6 hete tartjuk a tejmentes diétát, s néhány hete (ami egyébként egybeesik a költözés időpontjával is) Pankítosz éjjel maximum 1-2 alkalommal ébred, a korábbi átlag 8-10 helyett, s nem fáj a pocakja sem, könnyen visszaalszik, legtöbbször magától.

Az értékei szerencsére nem túl súlyosak, ki fogja nőni az allergiát, ehhez azonban az kell, hogy nagyon szigorú diétát tartsunk. Semmilyen tejszármazékot, tejport, tejsavót tartalmazó ételt nem kaphat, nagyon oda kell figyelni minden összetevőre. Egy speciális tejpépet és tápszert fogyaszthat, s persze az imádott rízsital sem kerül le az étlapról. Fél évig követjük egyenlőre a megszorításokat, amikoris egy újabb vizsgálattal megállapítják, hogy továbbra is érzékenyen reagál-e Pan a tejfehérjére. Ha igen, akkor újabb tejmentes időszak következik, de bízunk benne, hogy ez a fél év elegendő lesz az allergia kinövésére. 

Addig is bújom az élelmiszerek összetevőinek listáját, mert bár a neten van egy-két segédanyag, a család a diganzis felállítása után magára marad....a rendelőben sajnos nem osztogatnak tejfehérje mentes élelmiszerek című kiskönyvet (miért nem????) 

Magyarországon a leggyakoribb ételallergia a tejallergia, azonban mégsem tudunk addig róla semmit, amíg érintettek nem leszünk.... A keresőkifejezések szerint többen is az oldalunkra bukkantak már a gasztroenterológia szó kapcsán, így én azon leszek, hogy a továbbiakban is minél több hiteles információval szolgáljak.

 

Fotónk sajnos továbbra is csak archív....Panka szerzett egy órát, amikor látogatóban voltunk a munkahelyemen:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokpanka.blog.hu/api/trackback/id/tr59773626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masika 2008.11.17. 16:39:48

Nagyon örülök, hogy csak ennyi Panka baja! Szerintem egészen biztos, hogy ki fogja nőni!
Puszi a nózijára:-)

Gabica&Gabica 2008.11.18. 09:42:47

Sziasztok lányok!
Őszintén sajnáljuk, hogy Panka baba allergiás. Bár nekünk nincs ilyen problémánk mégis teljesen együtt érzünk veletek! Bíztos nem lesz könnyű végig csinálni. Sokan azt mondják ilyenkor, hogy ó csak szervezés kérdése mégis amikor benne van az ember akkor derül ki milyen felelősség. Kitartást kívánok nektek!

Pankababa 2008.11.18. 13:38:53

Gabica, igazából már egy ideje benne vagyunk, lassan már két hónapja, hogy nem kap Panka tejterméket. Felelősség is nyílván, de főleg szervezés kérdése. Inkább másokkal nehéz megértetni, hogy ne adjanak a gyerekemnek tejtartalmú ételt. Persze mindneki csak jót akar, de aki nincs ebben benne, az valóban nem értheti. Puszi nektek, remélem már jobban vagytok!

Ingrid · http://www.simoningrid.com 2008.11.18. 17:40:40

Kis drágaság... nagyon sajnálom! reméljük kinövi, ahogy Masika mondja!
Vicces, mert épp itt olvasom a bejegyzést, amikor érkezik egy mail a kommentedről az én oldalamon :)

Puszi!

geosel.klara 2008.11.18. 18:07:01

Ki fogod nőni ,Pankuci!Addig is kiartás neked a diétához!!!!Pusza nektek!

RenátaAnya(Eszter) · http://renatababa.blogspot.com/ 2008.11.18. 21:05:12

Mi nagyon örülünk,hogy jobban vagy és jobban alszol éjjelente,meglátod eltelik ez a kis idő és minden rendben lesz!!! Puszi neked!!

Zsibrák 2008.11.19. 20:16:46

Kicsi Panka... jaj, de sajnálom ezt a tejfehérje allergiát! Biztos nem könnyű a diéta következetes betartása, de az nagyon jó hír, hogy átmeneti állapotról van szó. Jó, hogy nyugisabbak az éjszakáitok :)
süti beállítások módosítása